DO KRAJA MJESECA / Danas kreće isplata povrata poreza. Izračunajte okvirno iznos koji ćete dobiti

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Prema podacima porezne uprave, kod ukupno 830.122 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332,8 milijuna eura

2.5.2024.
9:11
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Porezna uprava izvijestila je da u četvrtak počinje isplata povrata poreza. Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja.

Prema podacima porezne uprave, kod ukupno 830.122 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332,8 milijuna eura dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak od ukupno 35,3 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. ukupno 212 438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvarit će pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83 528 osoba do 25 godina života u iznosu od 75,9 milijuna eura, odnosno 128 910 mladih od 26 do 30 godina života u iznosu od 100,1 milijuna eura.

Iz Porezne su napomenuli da će se povrati izvršavati prema redoslijedu izdavanja rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranicama Porezne objavljen je i kalkulator informativnog karaktera u koji je moguće unijeti podatke o bruto primicima, uplaćenim doprinosima, godišnjem osobnom odbitku, uplaćenom porezu i prirezu te dobiti okvirni iznos povrata poreza.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 godina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIPAZITE! /

Porezna uprava poslala važnu obavijest građanima! Širi se prevara oko povrata poreza

Image
PRIPAZITE! /

Porezna uprava poslala važnu obavijest građanima! Širi se prevara oko povrata poreza

Oprez! Povrat poreza nije izuzet iz ovrhe

Isplaćivat će se na račun, a samo iznimno u gotovini poreznim obveznicima koji nemaju otvoren račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Ako obveznici nisu dostavili podatak poreznoj upravi o promjeni broja računa na koji žele da im se izvrši povrat poreza, povrat će se uplatiti na račun utvrđen na temelju jedinstvenog registra računa s kojim raspolaže porezna uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrat poreza nije izuzet od ovrhe pa se ne može isplatiti na "zaštićeni" račun.

Iz Porezne uprave ističu da je za pitanja u svezi izuzimanja odnosno ograničenja od ovrhe na novčanim sredstvima propisanima odredbama Ovršnog zakona nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno porezno rješenje Porezna uprava će dostaviti poreznom obvezniku prema adresi prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže najkasnije do 30. lipnja 2024.

Protiv privremenog poreznog rješenja može se podnijeti prigovor najkasnije do 31. srpnja ako porezni obveznik smatra da su podaci iz privremenog poreznog rješenja nepotpuni ili netočni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno, porezni obveznici koji privremeno porezno rješenje zaprime nakon 30. lipnja, mogu prigovor podnijeti najkasnije 30 dana od dana primitka privremenog poreznog rješenja, navode iz PU.

Ističu i kako Porezna uprava neće izvršiti povrat preplaćenog poreza ako je utvrdila da porezni obveznik ima dospjelih, a neplaćenih poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, povrat poreza neće se izvršiti poreznim obveznicima nad čijim se isplatiteljima primitaka /dohodaka provode postupci za naplatu poreza po osnovi isplaćenih primitaka.

POGLEDAJTE VIDEO: Od 17 do 40 eura: Izračunali smo koliko će nam male povišice od 1. siječnja donijeti velika vladina porezna reforma

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike