29. OBLJETNICA 'BLJESKA' / Velika pobjeda u Domovinskom ratu: Kako je u manje od 32 sata oslobođena zapadna Slavonija

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani

1.5.2024.
7:20
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska danas obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije 'Bljesak' u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Sama operacija krenula je u 5 sati i 21 minutu, a u njoj je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U manje od 32 sata operacije Bljesak hrvatske snage oslobodile su oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji je poginulo ili je od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su bila ranjena.

Image
28. godina od operacije Bljesak /

Detalji operacije: General Kruljac otkrio kome je nakon Bljeska darovao neprijateljsku oficirsku kapu

Image
28. godina od operacije Bljesak /

Detalji operacije: General Kruljac otkrio kome je nakon Bljeska darovao neprijateljsku oficirsku kapu

Oslobođeni Okučani

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, jednu od značajnijih uloga u operaciji izveo je bivši zapovjednik 3. gardijske brigade koji je prvi ušao u Okučane, general Mladen Kruljac. "Vojno-redarstvena operacija "Bljesak" nastavak je operacije Orkan i Otkos iz 1991. godine i onda zbog primirja je skroz do 1995. godine taj dio Hrvatske ostao okupiran. Na tom su prostoru bile snage UNPROFOR-a, ali hrvatsko pučanstvo imalo je probleme sa lokalnim Srbima, s. četnicima koji su ih maltretirali. S druge strane istočna Slavonija i Baranja je bila odsječena od ostatka Hrvatske pošto je autoput bio blokiran", ispričao je Kruljac za Danas hr prije godinu dana.

Incident na benzinskoj pumpi

Dodao je kako je "okidač" za pokretanje operacije bio incident na benzinskoj postaji. "Cijelo vrijeme od 1991. do 1995. godine radili su se operativni planovi, uvježbavanja, pripreme, taborovanja, izviđanja, u slučaju i kada se vrhovni zapovjednik odlučio za vojnu operaciju. Mi zapovjednici smo pripremali postrojbe u svakom pogledu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnji tren je odlučeno da ćemo prvi dan ići bez topničke potpore zbog većeg iznenađenja i smanjenja mogućih civilnih žrtvi. Snage su išle s istoka prema zapadu, sa zapada prema istoku i treći pravac je bio od sjevera", ispričao je Kruljac.

"Sva tri pravca su imala topničko-raketne skupine koje su davale topničku i protuoklopnu potporu. 3. gardijska brigada je imala jednu taktičku skupinu koja je išla sa zapada, to je taktička skupina brigadira Leke iz Osijeka i ona je prvi dan odradila ključnu ulogu u operaciji jer je blokirala Jasenovac, presjekli su autoput i došli do sela Vrbovljani i doveli Okučane u poluokruženje. Sa pravca istoka su bili određeni problemi, 121. brigada je imala na početku gubitke, nismo napredovali po planu", dodao je general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruljac je prepričao kako je tijekom noći došla odluka vrhovnog zapovjednika da se uvedu dodatne snage.

"Ja sam dao jednu skupinu sa zapada, dao sam drugu skupinu s pravca sjevera i ostatak brigade je bila pričuva zbog mogućeg napada vojske Jugoslavije. U noći sam morao ustrojiti novu taktičku skupinu i morao sam se javiti u noći prvog na drugog da ojačam snage s istoka koje su prvi dan imali probleme. Mi smo bili pripremljeni za napad vojske Jugoslavije. Otvorili smo koridor prema Bosanskoj Gradišci, ujutro smo tražili jaku topničku potporu i krenuli smo snažno i oko 11 sati smo došli pred Okučane i tukli su naši po nama jer smo brzo napredovali, sklonili smo snage UNPROFOR-a. Došli smo pred Okučane i onda je Zagreb hitno donio odluku da se ustroji udarna grupa. Imali smo vremena do navečer da oslobodimo Okučane i da otvorimo koridor za neprijateljske vojnike i civile, za koridor prema Bosni i Hercegovini", prisjeća se Kruljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je ustrojena udarna grupa, oko 13:20, oslobođeni su Okučani.

Bljesak prethodio Oluji

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja. Zbog vojnog poraza u 'Bljesku', srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom 'Orkan' s kasetnim punjenjem, tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VRO 'Bljesak' je prethodio operaciji 'Oluja', koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji. No, s još nekoliko pobjeda HV-a stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja koja je dovršena u siječnju 1998.

Rafalei će opet parati nebo

Moćni Rafalei koji su prošlog tjedna stigli u Hrvatsku sudjelovat će u obilježavanju akcije Bljesak u Okučanima. Preletjet će i Hrvatsku. "Možemo očekivati prelet VBA Rafale i možemo najaviti u nastavku te svečanosti prelet svih većih gradova na području Hrvatske tako da svi oni koji ih do sada nisu imali prilike uživo vidjeti Rafalee, će to sada imati priliku vidjeti", kazao je brigadir Damir Barišić, voditelj projektnog tima Oružanih snaga za Rafalee za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL doznaje da će iznad Okučana preletjeti dva Rafalea. Potom slijedi let i u ostatku države. A s obzirom na veliku brzinu, sve će trajati vrlo kratko.

POGLEDAJTE VIDEO: Vojni zapovjednik operacije Bljesak: 'U ovoj operaciji prvi put smo koristili migove'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo