USKORO NOVI SAZIV / Saborska rošada: Traže zamjene za 35 zastupnika, Plenković spreman za svoj treći kabinet

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

No zahtjevi za zamjenama u Saboru mogu se predati do srijede do 11 sati pa je moguće da će biti i više zamjena

Ana Mlinarić

Ana Mlinarić

Izvještavala iz Ukrajine i drugih kriznih situacija, dobitnica HND-ove nagrade za najbolju TV novinarku

14.5.2024.
14:45
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Kako doznajemo, premijer Andrej Plenković jučer je članovima stranačkog predsjedništva otkrio da HDZ-ov potpredsjednik Sabora ostaje Željko Reiner, Domovinski pokret na tu će poziciju imenovati predsjednika stranke Ivana Penavu, a treći će potpredsjednik biti iz redova manjinaca i to će biti Furio Radin.

Znaju se već i imena predsjednika pojedinih saborskih odbora, a na prvoj sjednici Sabora stranke će također morati imenovati i zamjene za one izabrane zastupnike koji su podijeli ostavke ili su na nespojivim dužnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo od predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva Roberta Jankovicsa trenutačno će biti potrebne zamjene za 35 zastupnika, ali taj se broj može promijeniti jer se zahtjevi mogu predati do srijede do 11 sati, odnosno najkasnije 24 sata prije konstituirajuće sjednice.

Image
DVA DANA DO KONSTITUIRANJA /

Doznajemo: Potpredsjednici Sabora bit će Radin, Reiner i Penava. Oporba još neodlučna

Image
DVA DANA DO KONSTITUIRANJA /

Doznajemo: Potpredsjednici Sabora bit će Radin, Reiner i Penava. Oporba još neodlučna

Od 35 zamjena, njih 15 odnosi se na ministre te dva državna tajnika, potom na 14 župana ili zamjenika župana. Tri su zamjene za HDZ-ove zastupnike, tri za zastupnike iz stranke Možemo, dva su SDP-ovca, a tu je i međimurski župan Matija Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri zastupnika dala su ostavke jer ciljaju na EU-ov parlament: Mislav Kolakušić, potom Biljana Borzan te Predrag (Fred) Matić.

A do kraja tjedna mogla bi se zatvoriti i priča o Vladi. Iz Ureda predsjednika odgovorili su nam da će predsjednik potpisati Zakon o ustrojstvu Vlade čim ga dobije kao i prošli put (2020. godine) kada je Vlada izglasana dan nakon konstituiranja Sabora. Njime će se definirati dva nova ministarstva, a to je uvjet da se već u petak, dan nakon konstituiranja Sabora, glasa i o vladi odnosno trećem kabinetu Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Anušić: 'Kadrovska križaljka je gotova'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo