NOVI CIBONIN AMERIKANAC ZA NET.HR: / 'Situacija u SAD-u s koronom je nenormalna. Svašta se događa, teško je to kontrolirati'

Image
Foto: Instagram

Razgovarali smo s Ciboninim novim Amerikancem Ronaldom Mooreom (32)

22.8.2020.
21:53
Instagram
VOYO logo

I drugu pripremnu utakmicu ovog ljeta košarkaši Cibone odradili su pobjednički. Za razliku od prošlog sraza u Laktašima kod Igokee kad je Toni Nakić zabio pobjedničku tricu sa zvukom sirene, u ovoj su izabranici Ivana Velića uvjerljivo u subotu porazili Dubravu Furnir 110:59.

Image
REPORTAŽA O MEGATALENTIRANOJ CIBONI: /

Pod Tornjem je napravljen posao desetljeća; 'Dat ćemo svima šansu za igru'

Image
REPORTAŽA O MEGATALENTIRANOJ CIBONI: /

Pod Tornjem je napravljen posao desetljeća; 'Dat ćemo svima šansu za igru'

Neslužbeni debi u dresu Cibone

Debi u dresu Cibone, doduše neslužbeni, imao je novi Cibonin Amerikanac Ronald Moore. Da se malo pokaže novinarima, zaigra sa svojim novim suigračima i osjeti parket sablasno praznog Draženovog doma u utakmici, na raspolaganje je dobio 16:58 minuta i ostvario učinak od 5 asistencija, jednu ukradenu loptu, bez poena. Za dvicu i tricu iz igre je gađao 0-1. Prvi mačići se u vodu bacaju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je OK za prvi put. Tek sam došao u Cibonu, sve mi je novo. Uvijek je nekako tako u prvim utakmicama, tražiš se sa svojim novim suigračima. Ovo je dobra momčad, dobra grupa momaka. Lijepo je igrati i trenirati s njima, dijeliti loptu, kako se ono kaže. Bitno da se dobro zabavljamo, da uživamo igrati. Imamo mi još toga popraviti, na čemu trebamo poraditi ali polako, ovo je tek druga pripremna utakmica, moja prva s njima", kazao nam je Ronald Moore u uvodu razgovora koji bi kod Velića trebao imati ulogu prvog playa momčadi. Inače, Cibona je odlučivala između Moorea i Jamesa Robinsona o tome tko će biti prvi playmaker nove sezone. I izbor je pao na Moorea, 32-godišnjeg razigrivača koji je proteklu sezonu proveo u francuskom Pau Orthezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svejedno bio ja prvi ili drugi play, uvijek ću davati sve od sebe da moja momčad pobijedi", objašnjava nam Moore koji je u francuskoj momčadi bio na prosjeku od 28 minuta igre, a za to vrijeme je ubacivao 9,5 poena, uz tri skoka, 4,7 asistencija i 1,1 oduzetu loptu po utakmici.

"Da, u Pau Ortezu sam imao bitnu rolu da tako kažem, sad se očekuje od mene i u Zagrebu da ju imam. Moja odgovornost u svakoj momčadi je velika, nekako sve veća i veća kako dolazim u nove momčadi, kako sam stariji. To mi je na ponos, pokušavam i trudim se biti što veći profesionalac i napraviti što je god potrebno na terenu da moja ekipa pobijedi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njega govore kako je sasvim OK tip u svlačionici, kako nije sklon skandalima, već je na raspolaganju momčadi, suigračima... Jedan je od onih koji vuku svoju momčad na parketu. Velić i stručni stožer imaju velika očekivanja od njega...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bježim od odgovornosti, svi koji prate košarku znaju što znači biti najstariji u momčadi i, k tome, igrati na poziciji jedan. Oko sebe imam grupu mladih i talentiranih igrača i dat ću sve od sebe da im pomognem, da im ne budem samo suigrač nego i svojevrsni mentor. Moramo svi igrati jedan za drugog i željeti pobjeđivati", govori nam Moore koji, kad smo mu rekli da se priča da je OK tip u svlačionici, na raspolaganju suigračima, samo se nasmijao...

'Moramo biti jedno'

"Hahaha, da, valjda ako se tako priča... Ma volim i ja njih. Vidite, to je bitno, da smo svi zajedno, da se držimo zajedno. Bez obzira radilo se o utakmicama, parketu ili van njega. Svi moramo biti jedno, prava momčad, klapa..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moore je upoznat s Ciboninom poviješću. Zna u kako je veliki klub došao koji je u ljetnom prijelaznom roku momčad nakrcao talentima. Došli su, između ostalih, Toni Nanić iz Šibenke, Mateo Drežnjak iz Širokog, Krešimir Radovčić koji će minute dijeliti upravo s Mooreom i koji je bio najbolji strijelac utakmice s 21 poenom, uz Danka Brankovića koji je stavio 20 uz 8 skokova. Protiv Dubrave Radovčić je počeo u petorci, a kasnije ga je Moore zamijenio.

"Naravno da sam čuo za Cibonu, to je klub koji ima veliku povijest i kroz koji su prošli mnogi veliki igrači, između ostalog i Dražen Petrović. Za njega svi znaju, on je legenda. Sretan sam i čast je biti dijelom takve jedne povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus je maknuo publiku iz košarkaških dvorana, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostatku svijeta...

"Ma da, šteta što navijači ne mogu uživo gledati utakmice, što nisu danas tu bili s nama i vidjeli našu uvjerljivu pobjedu. Na svu sreću, ovaj dvoboj se mogao gledati, pratiti on line, neke će se utakmice moći gledati i na TV-u u nadolazećoj sezoni. Tako da će naši navijači moći navijati za nas od kuće. Košarka se igra zbog navijača, igrati pred publikom nešto je najljepše u sportu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moore nam je objasnio zašto je došao baš u Cibonu, u Hrvatsku...

"Pratio sam situaciju i htio sam donijeti odluku, ne samo dobru za mene nego i za moju obitelj. Kao što sam već rekao, Cibona ima veliku košarkašku povijest i čuo sam da je momčad izuzetno talentirana. Procijenio sam da je to i za mene dobra prilika, kao i za moju obitelj, doći u grad i živjeti u njemu lijepo", govori nam Moore koji se još nije imao priliku upoznati s gradom. Inače, Moore je rođen i odrastao u Philadelphiji. I naravno da je veliki navijač Philadelphije 76-ersa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zagreb ima puno toga za ponuditi'

"Moram vam priznati da je grad jako lijep i ugodan. Nisam, doduše, imao još priliku vidjeti ga, upoznati se sa svim znamenitostima, ali uzbuđen sam vidjeti sve ono o čemu su mi drugi govorili. Zagreb ima puno toga za ponuditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto kao i hrvatska obala, nadovezali smo se...

"Naravno, pa vaša obala je poznata, Hrvatska je poznata po obali i ljepoti mora. Posebno u ovo ljetno doba. Nadam se da ću jednom, kad ću imati slobodno, otići put mora i uvjeriti se u ljepotu hrvatske obale. Znam da je Magic Johnson bio u Hrvatskoj, u Splitu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Hvaru, kazao je Mooreu potpisnik ovih redaka...

"Čini mi se da je sveukupno bio ovdje sedam dana ako se ne varam. Poznati uvijek dolaze za vrijeme ljeta u Hrvatsku sa svojim velikim brodovima, jahtama... Naravno da dolaze kad je tako lijepo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O koronavirusu u Americi

I za kraj upitali smo Moorea kakva je situacija u SAD-u s koronavirusom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O čovječe, ma nenormalna je. Toliko toga se proteklih mjeseci dogodilo i još se događa. Teško je to kontrolirati. No, ljudi su ujedinjeni, slijede mjere opreza i preporuke koje im se daju. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati i kakva će situacija biti kako vrijeme bude odmicalo. Nadam se da će biti bolje, naravno, da će se situacija s koronom popraviti", zaključio je Ronald Moore.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo