Preobrazba u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split izvdoi dramu Preobrazba, nastalu dramatizacijom istoimene pripovijesti Franza Kafke.


Autor dramatizacije, ujedno i redatelj predstave je Ivan Plazibat, a igraju Nikša Arčanin, Nikola Ivošević,Tajana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić. Autor scenografije je Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, scensku je glazbu skladao Gordan Tudor, a scenski pokret potpisuje Maja Marjančić.

"Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iznemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca".

To je jedna od najslavnijih rečenica iz svjetske literature, njome započinje znamenita pripovijetka Franza Kafke, pripovjedača njemačkog jezičnog izraza, inače Pražanina židovske pripadnosti, a zacijelo - i najzagonetnije književne osobnosti 20. stoljeća.

Iz duboke potrebe da se shvati jedno od njegovih remek djela, a Preobražaj to svakako jest, nameće se i ključno pitanje: ono o položaju pojedinca u svijetu koji se pokorava nekakvom naizgled logičnome mehanizmu, dok se život čovjeka odvija kao kakav ružan i mučan san. Njegov svijet koji je bez sumnje u intenzivnom dodiru s bajkom, njegov svijet koji potire kategorije prostora i vremena kao i njihove realne zakonitosti -smješten je u okolnosti suvremene građanske sredine, idealne za promatranje izobličenja koja su nastala zahvaljujući odnosima lišenima topline, bliskosti, duhovnosti i ljubavi, no s druge strane, Kafkin su Preobražaj teoretičari tumačili i alegorijom.
Net.hr
26.03.2012.Splitski portal
Croatia-ST
Split.Hr
Split info
Klinička bolnica Split
Zagreb 
5°C / 17°C
Osijek 
6°C / 19°C
Gospić 
5°C / 13°C
Pula 
10°C / 15°C
Rijeka 
9°C / 14°C
Zadar 
10°C / 15°C
Split 
12°C / 16°C
Dubrovnik 
10°C / 15°C
opširnije
EUR 7.648028
USD 6.950225
GBP 10.368802
CHF 7.294952
opširnije
(c) 2000-2010 adriaticmedia Sva prava pridržana. Uvjeti korištenja. Marketing. Impresum.