Zagreb 
Rijeka 
Split 
Osijek 
Dubrovnik 
 
Muzej suvremene umjetnosti
Igor Kuduz: 'Deset od devet'
Što je otuđeni grad – još je u prošlom stoljeću vrlo dobro opisao poznati američki urbani planer Kevin Lynch bilježeći kako je riječ o gradu u kojemu ljudi nisu kadri nacrtati kartu vlastitog položaja ili gradske cjeline u kojoj se nalaze. Igor Kuduz, u svom najnovijem projektu, naslovljenom „10 od 9“ prikazuje upravo prizore otuđenog grada, grada u kojemu je, naizgled, nemoguće pronaći tradicionalne „pomoćnike“ za kognitivno mapiranje. Na Kuduzovim fotografijama, tako, nećemo vidjeti spomenike, prepoznatljive nebodere ili karakteristične četvrti, parkove ili ulice nego fotografije onoga što je francuski antropolog Marc Augé nazvao „nemjestima“.
Izložbu možete pogledati od 10. siječnja do 2. veljače
VOJIN BAKIĆ: SVJETLONOSNE FORME
MSU organizira prvu retrospektivu Vojina Bakića koji se uvrštava ne samo među najbolje hrvatske kipare druge polovice 20. stoljeća, nego ga svjetska kritika ubraja i među najvažnije europske kipare modernizma.
Izložba se može pogledati od 7. prosinca do 2. veljače 2014.
Zbirka u pokretu
U stalnom postavu Zbirke u pokretu izloženo je više radova u različitim medijima Tomislava Gotovca, autora ranih eksperimentalnih filmova iz šezdesetih godina, likovnog umjetnika i jednog od naših prvih performera. Tematska šetnja koju će voditi Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica, naslovljena je Sve je to movie, što je citat umjetničke i životne filozofije Tomislava Gotovca.
Radno vrijeme:
- utorak do nedjelje, od 11 do 18 sati
- subotom od 11 do 20 sati
- ponedjeljak i praznici zatvoreno
- svake prve srijede u mjesecu ulaz besplatan
Avenija Dubrovnik 17, tel. 01 / 60 52 700,
e-mail: msu@msu.hr
Muzej za umjetnost i obrt
Slaven Tolj : CITIUS, ALTIUS, FORTIUS
U sklopu ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, u Stalni postav do sada su intervenirali Dalibor Martinis (2009/10.), Dubravka Rakoci (2011./12.) i Željko Badurina (2012./13.), a Slaven Tolj izlaže od 10. 12. 2013. do 13. 4. 2014.
Izložba Dubravke Rakoci u Stalnom postavu
Opus zagrebačke umjetnice Dubravke Rakoci formiran tijekom njene tridesetogodišnje prisutnosti na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni ističe se kontinuitetom sabrane, sažete i dosljedne likovne misli. Njena ironijska racionalnost nalazi uporište u intuitivnosti djelovanja i ne potire, već naprotiv zagovara ipak primarni slikarski afinitet ove umjetnice za boju i formu te posljedično svjetlost. Bilo da je riječ o primjeni tehnike akrilika na platnu ili svjetlosnim instalacijama, njen rad uvijek je varijacija iste kontrolirane umjetničke geste na trajnu temu aktualiziranja obojene svjetlosti u prostoru, u smislu markacije susreta forme i podloge, u smislu toposa kao privremenog zastoja, izoliranog trenutka u dinamičkom procesu kretanja.
Željko Badurina u Stalnom postavu MUO : Insajder
U sklopu ciklusa dinamičnih izložbenih događanja pod nazivom „Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO“ nakon predstavljanja Dalibora Martinisa (2009./2010.) i Dubravke Rakoci (2011./2012.) ove godine izlaže Željko Badurina.
Radno vrijeme:
- utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 19 sati
- četvrtkom od 10 do 22 sata
- nedjeljom od 10 do 14 sati
Trg maršala Tita 10, tel. 01 / 4882-111
e-mail: muo@muo.hr
Etnografski muzej
Hrvatske božićne jaslice na izložbama na izložbama 100 Presepi u Rimu
Izložba traje do 2. veljače 2014.
Stalni postav
Narodne nošnje i izvaneuropska kultura.
Radno vrijeme:
- od utorka do četvrtka od 10 do 18 sati
- petkom, subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati
- ponedjeljkom zatvoreno
Mažuranićev trg 14, tel. 01 / 4826-220
e-mail: emz@emz.hr
Muzej grada Zagreba
Milka Trnina – svjetska operna diva

Prigodom sto pedesete godišnjice rođenja hrvatske i svjetske operne dive (19. prosinca 1863.), sopranistice Milke Trnine, Muzej grada Zagreba želi podsjetiti javnost na život i profesionalna dostignuća naše proslavljene umjetnice monografskom izložbom predmeta iz Trninine ostavštine.
Izložbu možete pogledati do 28. veljače
Stalni postav
Od pretpovijesti do kraja 20. stoljeća - arheološki nalazi in situ.
Radno vrijeme:
- utorak - petak 10 - 18 sati
- subota 11 - 19 sati, nedjelja 10 - 14 sati
Opatička 20, tel. 01 / 4851-361
Muzej Mimara
Stalni postav
Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara.
Stalni postav
Zbirka europskog kiparstva i umjetničkog obrta srednjeg i novog vijeka.
Stalni postav
Zbirka starog vijeka.
Radno vrijeme:
- utorak, srijeda, petak, subota od 10 do 17 sati
- četvrtak od 10 do 19 sati, nedjelja od 10 do 14 sati
- ponedeljkom zatvoreno
Rooseweltov trg 5, tel. 01 / 4828-100
Hrvatski prirodoslovni muzej
Minerali i stijene Medvednice
Svaki četvrtak od 18 do 21 sat
Uz niz tematskih predavanja o mineralima i stijenama Medvednice, mogu se razgledati odabrani uzorci minerala i stijena iz zbirke Medvednica, Mineralosko-petrografskoga odjela HPM-a.
Stalni postav
U stalnom postavu izložene su miniraloško-petrografska i zoološka zbirka sa građom iz Hrvatske i komparativnim materijalom iz drugih dijelova svijeta.
Fundus muzeja čini više od 250 000 primjeraka raspoređenih u raznovrsne zbirke. Zbirka minerala i stijena čuva primjerke iz cijelog svijeta. Unutar nje značajno mjesto ima zbirka krapinskog pračovjeka, najznačajnija zbirka neandertalaca na svijetu. Vrijedne su zoološke zbirke s predstvanicima faune Hrvatske, zbirke endema našeg podneblja te zbirke egzotičnih vrsta. U novije doba osnovan je Botanički odjel s hebarijima. U Muzeju se nalazi bogata knjižnica sa 30 000 naslova vezanih uz prirodoslovlje.
Radno vrijeme:
- utorak, srijeda, petak od 10 do 17 sati
- četvrtak 10 do 20 sati
- subota od 10 do 19, nedjelja od 10 do 13 sati
Demetrova 1, tel. 01 / 4851-700
e-mail: hpm@hpm.hr
Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Izložba Rabuzin / Bakropisi
Izložba Rabuzin / Bakropisi, akvarelirani bakropisi i akvatinte, kojom će se obilježiti 85. rođendan Ivana Rabuzina, klasika svjetske naive i jednoga od najvećih lirskih slikara 20. stoljeća.
U popratnom katalogu reproducirani su svi Rabuzinovi bakropisi i akvatinte nastali u razdoblju od 1980. do 2001. godine, a izložen je izbor od tridesetak najboljih radova.
Osim prigodnog, projekt ima poseban značaj i stoga što predstavlja prvu sustavnu obradu umjetnikova rada u tehnikama dubokog tiska. Iako su pojedini listovi već izlagani i objavljivani, sada je prvi put cjelovito prezentiran taj dio Rabuzinova opusa, a izdvojeno se kritički valorizira nekoliko najuspješnijih radova.
Stalni postav
Remek djela naivne umjetnosti.
Franjo Mraz, Mirko Virius, Ladoslav Tortij, Petar Smajić, Matija Skurjeni, Eugen Buktenica, Emerik Feješ, Ivan Rabuzin, Mehkek, Generalić, Stolnik, Jurak... i 'Majstori Hlebinske škole' - izložba Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Ivana Lackovića Croate, i Dragana Gažije. U muzeju se može razgledati stalni postav od oko 1500 umjetnina - slika, kipova, crteža i grafika koje interpretiraju život sela i predočuju ljepotu krajolika.
Radno vrijeme:
- radnim danom od 10 do 18 sati
- subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati
- ponedjeljkom zatvoreno
Ćirilometodska 3, tel. 01 / 4851-911
e-mail: info@hmnu.org
Arheološki muzej
Šenoino blago - numizmatička zbirka Augusta Šenoe
Arheološki muzej u Zagrebu obilježit će 175. godišnjicu rođenja Augusta Šenoe prigodnom izložbom. Manje je poznato da je taj veliki hrvatski pisac bio ujedno i numizmatičar. Tijekom godina sakupio je značajnu zbirku antičkog, srednjovjekovnog i modernog novca, a dio te zbirke otkupio je Arheološki muzej u Zagrebu 1898. godine. Ovom prigodom biti će izložen najatraktivniji dio te zbirke, u suradnji s nasljednicima ostavštine obitelji Šenoa, koja je ljubazno ustupila dio materijala za izložbu.
Izložbu možete pogledati od 14. studenoga do 14. veljače 2014.
Stalni postav
Pretpovijesna zbirka prikazuje razvoj materijalne i duhovne kulture na prostorima kontinentalne Hrvatske kroz 2,5 milijuna godina, od starijeg kamenog do mlađeg željeznog doba. Sa približno 78 tisuća predmeta spada u najveće zbirke u Europi.

Egipatska zbirka prezentira 600 izabranih predmeta. Poseban dio predstavlja etrušćanska soba sa tzv. zagrebačkom mumijom i Zagrebačkom lanenom knjigom koja je najduži poznati zapis na etrurskom jeziku.

Antička zbirka – Sastoji se od nakoliko cjelina: Zbirka grčkih vaza sa preko 1500 predmeta, Spomenici grčke kolonizacije istočne obale Jadrana, Zbirka rimske vojne opreme i oružja i Urbanizacja.

Numizmatička zbirka – najveća i najznačajnija takva zbirka u Hrvatskoj i jedna od većih europskih i svjetskih zbirki sa preko četvrt milijuna predmeta.

Lapidarij: Kameni spomenici iz grčkog i rimskog razdoblja, raznovrsnog sadržaja i namjene.
Radno vrijeme:
- utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 18 sati
- četvrtkom 10 do 20 sati
- nedjeljom od 10 do 13 sati
- ponedjeljkom zatvoreno
Trg N. Zrinskog 19, tel. 01 / 4873-101
e-mail: amz@amz.hr
Tehnički muzej
Stalni postav
Odjeli 'Vatrogastvo', 'Transformacije energije', 'Rudarstvo - geologija - nafta', 'Geodetska soba', 'Velikane tehnike - kabinet Nikole Tesle','Osnovi poljodjelstva', 'Astronomija - planetarij' i 'Prometna sredstva'.
Radno vrijeme:
- radnim danom od 9 do 17 sati
- subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati
- ponedjeljkom zatvoreno
Savska 18, tel. 01 / 4844-050
e-mail: tehnicki-muzej@tehnicki-muzej.htnet.hr
Moderna galerija
Stalni postav
Sto godina Moderne galerije, dvjesto godina hrvatske umjetnosti - 670 slika, skulptura, grafika, crteža, fotografija i video-radova iz razdoblja od 1800. do 2000. godine: Karas, Bukovac, Kraljević, Račić, Vidović, Rački, Gecana Dabac, Babić, Murtić, Knifer, Kožarić, Vaništa, Gliha, Šutej; više
Zbirke
Muzejske i dokumentacijske zbirke
Radno vrijeme:
- od utorka do petka od 10 do 18 sati - subota i nedjelja od 10 do 13 sati - ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
Andrije Hebranga 1, tel. 01/49 223 68
Hrvatski povijesni muzej
Gnalić – blago potonulog broda iz 16. stoljeća
Šezdesetih godina 20. stoljeća otkriven je južno od Biograda na Moru, kod stjenovitog otočića Gnalića, potonuli brod s trgovačkim teretom. Dolasku stručnjaka na lokalitet prethodili su posjeti podmorskih pljačkaša. Devastacija nalaza nastavila se i nakon istraživačkih kampanja. Od 2012. godine istraživanja su obnovljena i kako se planira potrajat će više godina.
Izložba traje 18. svibnja 2014.
Radno vrijeme:
- radnim danom od 10 do 18 sati
- subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati
Matoševa 9, tel. 01 / 4851-900
e-mail: hismus@hismus.hr
Arheološki muzej
Andautonija
Etnografski muzej
Hrvatski muzej arhitekture
Hrvatski povijesni muzej
Hrvatski prirodoslovni muzej
Hrvatski školski muzej
Muzej grada Zagreba
Muzej suvremene umjetnosti
Muzej za umjetnost i obrt
Gliptoteka HAZU
Zbirka Richter
Tehnički muzej
Muzej Turopolja
Musée du Louvre, Pariz
Musée d'Orsay, Pariz
Tate, London
Musei Vaticani
Museo del Prado, Madrid
Museum of Modern Art, New York
Guggenheim Museum, New York
Metropolitan Museum of Art, New York
The British Museum, London
The National Gallery, London
Galleria degli Uffizi, Firenza
Musei Capitolini, Rim
Galleria Borghese, Rim
Ermitaž, Sankt Peterburg
Rijksmuseum, Amsterdam
Alte Pinakothek, München
Kunsthistorisches Museum, Beč
Collezione Peggy Guggenheim, Venecija
Guggenheim Bilbao
The National Gallery of Art, Washington
(c) 2000-2010 adriaticmedia Sva prava pridržana. Uvjeti korištenja. Marketing. Impresum.