'dosje jarak' / Mladi policajac postao bi otac na svoj rođendan da mu Korade nije uzeo život

Novo izdanje dokumentarnog serijala 'Dosje Jarak' gledatelji mogu pogledati u četvrtak, 15. veljače, od 22.30 sati na glavnom kanalu RTL-a, dan prije na streaming platformi Voyo

10.2.2024.
10:02
VOYO logo

"Dosje Jarak" u četvrtoj i posljednjoj epizodi prve sezone donosi priču o jednom od najgorih masovnih ubojica u novijoj povijesti Hrvatske.

Gledatelji će novu epizodu "Dosjea Jarak" moći pogledati u četvrtak, 15. veljače, od 22.30 sati na glavnom kanalu RTL-a. 24 sata prije prikazivanja na televiziji, gledatelji "Dosje Jarak" mogu pogledati na streaming platformi VOYO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Ivan Korade se u noći na 26. ožujka 2008. godine opijao sa svojim ađutantom iz rata Davorom Petrišem u vikendici u selu Vitešinec. Navodno je došlo do svađe između njih jer je Petriš odbio pomoći Koradeu u otmici Zlate Rabuzin. Ona je majka jednog od dvojice konobara koji su ga nekoliko tjedana dana ranije pretukli.

Korade se želio osvetiti pa je pucao u Petriša, svog dugogodišnjeg prijatelja, više puta. Bivši vojni policajac umro je na mjestu, a svjedoci koji su početkom večeri bili s njima u Petriševoj vikendici potvrdili su da su zajedno jeli i pili. Nikome nije jasno kako je večer završila kobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNO! /

Koradeov sin u 'Dosjeu Jarak' prvi put o zločinima: 'Njegov govor i stav sve nas je začudio'

Image
EKSKLUZIVNO! /

Koradeov sin u 'Dosjeu Jarak' prvi put o zločinima: 'Njegov govor i stav sve nas je začudio'

Zlata se spasila iskočivši iz auta

Nešto se tada očigledno prelomilo u Koradeu. Krenuo je u Varaždinske toplice po Zlatu i banuo joj u kuću usred noći. Prijeteći joj pištoljem natjerao ju je da uđe u njegov terenac. Bila je u donjem rublju. Zlata je poznavala svaki zavoj i znala je da joj je jedina prilika da preživi, da iskoči iz automobila u vožnji. Budući da Ivan Korade nije imao lijevu ruku, znala je da će morati usporiti na zavoju. Pričekala je pravi trenutak i iskočila iz njegova terenca.

Iako mu naum nije uspio, Korade je nastavio dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći na njegovoj listi bio je Franjo Kos. Bio je Koradeov susjed, a na "popisu" se našao vjerojatno jer je 1987. u tučnjavi Koradea izbo nožem. Franjo je tada uvjetno osuđen, a mještani i obitelj ispričali su da nakon toga nije bilo nikakvih sukoba između njih. Korade je tada upucao i Vladu Knoka, koji je bio s Franjom, ali Knok je preživio jer je pao i izgubio svijest.

Na red su došli Cilika Hudić i njezin 15-godišnji unuk Goran. Cilika je bila udovica, majka, baka, svekrva… i Koradeova susjeda. Navodno se namjerio na Ciliku jer ga je oklevetala da je krao u trgovini njezinog muža prije mnogo godina. Te noći, Korade je pokucao na Cilikina vrata. Goran je otvorio susjedu i prijatelju. Ivan Korade u njega je ispalio tri metka. U Ciliku je također ispucao tri metka. Goran je te godine upisao 1. razred srednje škole i želio je postati tesar. Bio je vrijedan i imao je velike planove u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rojs tvrdi da je Korade volio Gorana više nego svog sina

General Rojs čak je rekao Andriji Jarku da je Korade volio Gorana više nego vlastitog sina.

Sljedeći dan policija je pronašla tijela Cilike i Gorana, a slučajno i Kosa. Shvatili su da je krivac general Ivan Korade i krenula je masovna potraga. MUP je na tjeralici objavio da se generala traži zbog obavijesnog razgovora. Preventivno su priveli i sina Maria, ali su ga ubrzo pustili shvativši da nema veze s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdana je zapovijed da se ne smije pucati i da se treba učiniti sve da ga se ulovi živog. Koradeov odvjetnik Željko Olujić molio ga je preko medija da se preda.

Pronašli su Koradeov terenac u kojima je bilo dokaza o ubojstvima, a termovizijskim kamerama locirali su čovjeka u šumi. Vjerovali su da je on, ali ga nisu uspjeli uhvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narednih dana, Zagorje je bilo u strahu. Škole su bile zaključane tijekom nastave. Gotovo tjedan dana kasnije potvrđeno je da je Korade lociran. Opkolili su ga u vikendici udaljenoj 100-injak metara od mjesta u kojem je ubijao, opkolili su ga i  Korade je zapucao.

Pogođen je policajac Mario Kusanić. U trenutku smrti imao je 32 godine, bio je pripadnik "Kobri". Mario se, tvrdili su kasnije mnogi, uopće nije trebao nalaziti pokraj kuće za koju se sumnjalo da se u njoj skriva Ivan Korade. Njegova supruga Blanka tad još nije znala da je trudna, a sina je rodila na Marijev rođendan, 18. prosinca 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goranovoj majci i bratu zauvijek se promijenio život

U posljednjoj epizodi ove sezone "Dosjea Jarak" dušu je otvorila i prisjetila se tragedije i majka ubijenog Gorana i Cilikina snaha, Ivanka Hudić. Goran je bio najmlađi od trojice sinova. Goranov brat Nikola Ciliku je smatrao drugom majkom, a s bratom je bio posebno vezan. Mjesec dana prije ubojstva, Nikola je imao tešku prometnu nesreću. Ponovno je učio čitati, pisati, hodati... Zbog svega je završio u invalidskoj mirovini.

Andrija Jarak razgovarao je i sa specijalcem Alenkom Ribićem koji je zapovijedao akcijom lova na Koradea i general pukovnikom Matom Laušićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pričala je i medicinska sestra Božena Šimek-Šupika, koja se pridružila oružanim snagama 1993. i jedina žena koja je ušla u oslobođeni Knin. Bila je bliska suradnica generala Koradea.

Novinar Dušan Miljuš pratio je lov s terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A, prvi puta progovorio je i sin Ivana Koradea, Mario. Mario je tada imao 18 godina i čekao je dijete s partnericom. Brzo je krenuo istim putem… pucnjave, tučnjave, prijetnje, obiteljsko nasilje… Odslužio je tri i pol godine zatvora i postao otac još jednog sina.

"Pristao sam na ovaj intervju jer bih htio da javnost čuje i moju stranu priče o slučaju mog oca", rekao je za "Dosje Jarak" Mario Korade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosje Jarak" - na RTL-u, 15. veljače od 22.30 sati. Dan ranije, gledatelji "Dosje Jarak" mogu pogledati ekskluzivno na platformi Voyo!

POGLEDAJTE VIDEO: 'Dosje Jarak' donosi dosad neviđene snimke: Od junaka domovinskog rata do brutalnog masovnog ubojice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo