Gorka sudbina / Gasi se i osječka Šećerana? Radnici zabrinuti: 'Ako je gotovo, gotovo je, ali neka nam to netko službeno kaže'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Prema zadnje dostupnim podacima u 2019. godini, osječka tvornica šećera imala je 262 zaposlenih s godišnjim prihodom od 448.961.000 kuna

12.2.2021.
17:45
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Uskoro bi se mogao ugasiti još jedan značajan industrijski pogon u Slavoniji, a to je osječka šećerana, piše portal Agroklub

'Svi šute'

Nagađanja da se šećerana zatvara potaknula je priča Zlatka Ivanetića, koji je u njoj bio zaposlen pune 23 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao je da su najnormalnije završili lanjsku kampanju, krenuli na preraspodjelu dana u zimskom periodu. No, ovoga su tjedna pojedini radnici pozvani u upravu potpisati zahtjeve za otpremninu istovremeno saznajući da će od ponedjeljka, 15. veljače biti na birou. 

"Nitko od vlasnika nije izašao pred nas i rekao nam što se događa. Mi radnici se međusobno dopisujemo, razmjenjujemo informacije. A i mediji šute. Ako je gotovo, gotovo je, ali neka nam to netko službeno kaže", kazao je Ivanetić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE DOGAĐA U VIROVITICI? /

Šećer gorkog okusa! 'Sve se dogodilo iznenada. Pokušalo se naći rješenje, a onda - otkazi'

Image
ŠTO SE DOGAĐA U VIROVITICI? /

Šećer gorkog okusa! 'Sve se dogodilo iznenada. Pokušalo se naći rješenje, a onda - otkazi'

Navodno postoje dvije liste za radnike, jedna je za otpremninu u iznosu od 3000 kuna po godini radnog staža pus četiri bruto plaće, a druga za one kojima će se ponuditi novi ugovor za nastavak posla na demontaži ili pak rad u Županji gdje će navodno trebati tehnologa. 

Ipak, tu bi se mogla javiti i nepravedna situacija jer će navodno otpremninu dobiti samo oni radnici koji imaju neprekidan radni staž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logičan slijed događaja

Ivanetić dodaje i kako će se ovih dana raditi i demontaža dijela pogona koji će potom biti odvezen u Županju. 

"Kada jednom strojevi odu, više nema povratka", zaključuje Ivanetić. Dodaje da bi poslovi u pakeraju mogli potrajati i do jeseni jer je zaliha šećera puno. Napomenuo je i kako se priča o potencijalnom sastanku iza nedjelje kada bi se trebalo saznati više informacija o budućnosti šećerane i njezinih radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska industrija šećera nije odgovarala na upite Agrokluba o tome hoće li osječka šećerana dijeliti sudbinu one virovitičke. 

Matija Brlošić, predsjednik Ceha za poljodjelstvo i slatkovodno ribarstvo pri Hrvatskoj obrtničkoj komori te potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore komentirao je da je ovo bio logičan slijed događaja s obzirom na zatvaranje Tvornice šećera Viro u Virovitici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zadnje dostupnim podacima u 2019. godini, osječka tvornica šećera imala je 262 zaposlenih s godišnjim prihodom od 448.961.000 kuna.  

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo