otkaz bez objašnjenja / Zagrepčanka na sudu pobijedila moćni Microsoft: 'Moraju me vratiti na posao i isplatiti zaostale plaće'

Image
Foto: Thinkstock.com

Strahuje da će Microsoft pokušati pravnim trikovima otezati i odbiti izvršiti ispunjenje sudske odluke

16.2.2019.
9:12
Thinkstock.com
VOYO logo

Nakon što je u Microsoftu Hrvatska dobila otkaz bez suvislog objašnjenja, Zagrepčanka Zrinka Makovac, bivša voditeljica korporativnih komunikacija te tvrtke i majka troje djece, pokrenula je sudski postupak protiv hrvatske podružnice američkog tehnološkog giganta. Nakon osam godina parničenja, Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu u njezinu korist.

“Sažetak sudske presude je utvrdio ništetnost i nelegalnost dobivenog otkaza te je sud donio presudu u korist dugogodišnjoj djelatnici Microsofta, Zrinke Makovac”, stoji, između ostaloga, u presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Microsoft je sada dužan isplatiti joj zaostale plaće za proteklih 8 godina u roku od 30 dana, a u roku od 60 dana vratiti je na posao. Strahuje, međutim, da će Microsoft kao moćna korporacija pokušati pravnim trikovima otezati i odbiti izvršiti ispunjenje sudske odluke, piše novac.jutarnji.hr.

Što je, po njezinom mišljenju, bio razlog iznenadnog otkaza, Makovac kaže da se vjerojatno radilo o odmazdi tadašnje Uprave, koja je na čelo hrvatskog Microsofta došla 2011. godine. Iste godine Makovac se vratila s porodiljnog dopusta, a po povratku dočekao ju je hladan tuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da smo bili nepoželjni u tom trenutku. Došla je nova Uprava, a mi smo bili stari zaposlenici. . Eto, izbacili su na cestu obitelj s troje djece nakon što sam tamo radila više od 14 godina."

Otkaz je dobio i njezin suprug Marko Makovac, također zaposlenik Microsoftove podružnice u Hrvatskoj, i to samo dva tjedna kasnije. I on je odlučio pravdu ishoditi sudskim putem, a u njegovom slučaju donesena je nepravomoćna presuda prvostupanjskog suda, kojom je i njegov otkaz proglašen ništetnim i nelegalnim te se čeka odluka Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Micrososfta nisu željeli komentirati sudske postupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo