PONOS ZAGORJA / Što je zajedničko Tuđmanu i Titu? Obojica su obožavala ovo jelo, a mi imamo recept

Image
Foto: Marko PrpicPIXSELL

Donosimo tradicionalni recept za zagorske štrukle

14.5.2024.
9:02
Marko PrpicPIXSELL
VOYO logo

Ovaj specijalitet može se pripremiti kao slatko ili slano jelo, a poslužuje se kao predjelo, desert ili glavno jelo.

Zagorski štrukli su nešto posebno, a ako pitate Zagorce, oni će vam reći da je to apsolutni vrhunac gastronomije. Zanimljiva je činjenica da je Josip Broz Tito uživao u ovom jelu, ali ne samo on. Poznato je da ih je sa slašću jeo i Franjo Tuđman, koji je rođen na današnji datum 1922. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za zagorske štrukle

Ovisno o području u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvijek pravi od vučenog tijesta koje se puni kravljim sirom, kiselim vrhnjem i jajima.

Sastojci:

  • 150 g mekog i oštrog brašna
  • 2 l vode
  • ocat
  • sol
  • 2 jaja
  • 2 žličice ulja
  • 500 g kravljeg sira
  • 100 ml kiselog vrhnja
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Priprema:

Izmiješajte 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlaku vodu u koju ste stavili malo octa, soli, jedno jaje, dvije žličice ulja i dobro umijesite. Mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od podloge. Tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka. Razvucite ga valjkom za tijesto, a zatim ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama. Tijesto se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog tijesta se otrgnu rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Za ispunu pomiješajte pola kilograma sira, 100 ml kiselog vrhnja, jedno jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, dodajte kiselo vrhnje, jaje i sol i spojite smjesu. Rasporedite nadjev na donju trećinu tijesta, a ostatak tijesta poprskajte s malo ulja. Stolnjakom zarolajte tijesto u svitak pa režite na jastučiće.

Image
ČAS POSLA /

Želite brzo pripremiti pizzu? Evo kako napraviti tijesto koje se ne mora dizati

Image
ČAS POSLA /

Želite brzo pripremiti pizzu? Evo kako napraviti tijesto koje se ne mora dizati

U dubljem loncu prokuhajte oko dvije litre vode pa dodajte tijesto. Kuhajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite žlicom i stavite u lim za pečenje. Prelijte kiselim vrhnjem i pecite dok ne porumene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO: Lakše pronaći ministra nego pizza majstora: 'Ponude su nemoralne...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo