- Almo Čatlak
- 120 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Pogodno za Vegane
Tortilje
U našem video receptu saznajte kako pripremiti tortilje.
Kad krenete učiti abecedu meskičke kuhinje: tortilje su a b i c! Zašto? Jer ih većina meskičkih jela uključuje u nekom od njihovih oblika – zamotane, zapečene pa čak i pržene – varijacije su brojne, a kad se tome doda činjenica da se s njihovim neutralnim okusom slažu svi nadjevi, jasno je otkud tolika popularnost!
Tortilje - U našem video receptu saznajte kako pripremiti tortilje. - kukuruzno brašno, brašno (T-850), sol, U zdjelu stavimo oba brašna, izmiješamo sastojke, te od dobivene mješavine manji dio izvadimo na stranu. ; U zdjelu s preostalim brašnom dodamo pola žličice soli, ulijemo po prilici 250 ml vode, te sve zajedno izmiješamo u rijetko tijesto, pazeći da ne ostanu grudice. ; Zdjelu s tijestom poklopimo i ostavimo da odstoji najmanje jedan sat. U odstajalo tijesto dodamo odvojeni dio brašna, te sve zajedno izmiješamo kuhačom. ; Zatim tijesto nastavljamo mijesiti rukama, po potrebi dodajući kukuruzno brašno, dok ne postane čvrsto i elastično. ; Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglice, nešto veće od veličine oraha i težine po prilici 50-60 g, te svaku zasebno položimo na komad prozirne folije (kako bi lakše odvojili tortilju), prekrijemo drugim komadom prozirne folije, sve zajedno odozgo pritisnemo čvrstom ravnom plohom (daskom, posudom s ravnim dnom i sl.) da dobijemo oblik tortilje. ; Zatim odstranimo listove prozirne folije, a tortilju stavimo na vruću tavu. ; Tortilju pečemo sa svake strane po jednu minutu, a zatim ih ovisno o debljini okrećemo i pečemo još nekoliko trenutaka po potrebi. ; Gotove tortilje redom vadimo iz tave, stavljamo na pripremljenu čistu kuhinjsku krpu i prekrijemo da omekšaju.; -
Upute po koracima:
- U zdjelu stavimo oba brašna, izmiješamo sastojke, te od dobivene mješavine manji dio izvadimo na stranu.
- U zdjelu s preostalim brašnom dodamo pola žličice soli, ulijemo po prilici 250 ml vode, te sve zajedno izmiješamo u rijetko tijesto, pazeći da ne ostanu grudice.
- Zdjelu s tijestom poklopimo i ostavimo da odstoji najmanje jedan sat. U odstajalo tijesto dodamo odvojeni dio brašna, te sve zajedno izmiješamo kuhačom.
- Zatim tijesto nastavljamo mijesiti rukama, po potrebi dodajući kukuruzno brašno, dok ne postane čvrsto i elastično.
- Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglice, nešto veće od veličine oraha i težine po prilici 50-60 g, te svaku zasebno položimo na komad prozirne folije (kako bi lakše odvojili tortilju), prekrijemo drugim komadom prozirne folije, sve zajedno odozgo pritisnemo čvrstom ravnom plohom (daskom, posudom s ravnim dnom i sl.) da dobijemo oblik tortilje.
- Zatim odstranimo listove prozirne folije, a tortilju stavimo na vruću tavu.
- Tortilju pečemo sa svake strane po jednu minutu, a zatim ih ovisno o debljini okrećemo i pečemo još nekoliko trenutaka po potrebi.
- Gotove tortilje redom vadimo iz tave, stavljamo na pripremljenu čistu kuhinjsku krpu i prekrijemo da omekšaju.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:120minuta |