Tadićeva izjava mogla bi se tumačiti kao pritisak na Haag

26.2.2010.
8:43
VOYO logo

"Ta bi se izjava mogla tumačiti kao svojevrstan pritisak na odluke suda. To nikako ne bi bilo dobro. Dakle, svaki sud, pa i Haaški, mora suditi neovisno, na temelju dokaza i rasprave, i mi očekujemo u tom smislu pravorijek", rekla je premijerka Kosor za HTV.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u razgovoru za najnoviji broj beogradskog tjednika Vreme izrazio je bojazan da bi Hrvatska mogla ometati proces protiv generala Gotovine u Haagu, te da bi general Gotovina mogao biti oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Tadićevim riječima, bilo bi jako nepovoljno za odnose Srbije i Hrvatske ako bi se kojim slučajem dogodilo da general Gotovina bude oslobođen zbog, kako je rekao, takozvanog nedostatka dokaza. Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je da politički odnosi između Hrvatske i Srbije stagniraju, premda su dobri na području gospodarstva, pravosuđa i kulture te između dviju policija.

Odgovarajući na pitanje novinara u emisiji HTV-a Dossier.hr jesu li odnosi između Hrvatske i Srbije na najnižim granama u posljednjih 10 do 15 godina, ministar Jandroković rekao je kako je to "teško reći" jer su odnosi dobri u gospodarstvu, a postoji i dobra suradnja policije, u pravosuđu i kulturi. "Međutim činjenica je da politički odnosi stagniraju, a u nekim je elementima čak vidljiv i nazadak", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući izjavu srbijanskog predsjednika Tadića za tjednik Vreme da će odnosi Srbije i Hrvatske biti jako loši ako Haaški sud oslobodi generala Gotovinu, ministar Jandroković rekao je kako je riječ o "neprimjerenom pritisku na sud" te da bi, s druge strane, "predsjednik države koja još nije izručila ni Mladića ni Hadžića, dakle dvije osobe koje simboliziraju zločin na ovim prostorima, i u Hrvatskoj i u BiH, ipak morao voditi malo više računa o tome što govori".

Na pitanje zna li kada bi se možda mogao dogoditi susret Josipović-Tadić, Jandroković je odgovorio da "ima nekih naznaka da bi do susreta možda moglo doći u Sloveniji prilikom summita zemalja jugoistočne Europe u drugoj polovici ožujka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče zahtjeva iz Srbije da se zabrani proslava Oluje i činjenice da službeni Zagreb nije reagirao na tu izjavu, ministar Jandroković rekao je kako se "radi o nebulozi koju nije potrebno komentirati".

Osvrnuvši se na trenutačnu situaciju u pristupnim pregovorima, Jandroković je rekao kako očekuje da će Hrvatska preostala tri poglavlja otvoriti već u travnju, odnosno najkasnije do kraja španjolskog predsjedništva. Istaknuo je kako, s obzirom na poruke koje dobiva od europskih kolega, vjeruje da je pregovore "moguće završiti tijekom ove godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo zaista u završnoj fazi pregovora. Ne očekujemo više nikakve posebne političke probleme", rekao je Jandroković dodavši da bi Hrvatska mogla postati punopravna članica EU 2012. godine.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo